Uzmanlar, sağlıklı beslenmek için sık sık salata tüketilmesini tavsiye ederken, salataların içerisinde kullanılan en yaygın eserlerden biri de ton balığı.
İçerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri açısından sıhhate yararlı olan bu eserler, yapılan son incelemelerin akabinde büyük tehlikelere sahip olduğu gerekçesiyle Avrupa’da tartışma konusu haline geldi.
BİRÇOK MARKA İNCELENDİ
Tüketici hakları örgütü Foodwatch, bahse ait ayrıntılı araştırmalar yapmak üzere Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İngiltere’de satılan yaklaşık 150 farklı ton balığı markasının konserve eserlerini laboratuvar ortamında inceledi.
‘YÜKSEK CIVA’ BULUNDU
150 kutu üzerinde yapılan testlerin tamamında eserlerde cıva bulunduğu ve bunların yüzde 57’sinin Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen sonun üzerinde olduğu görüldü.
Doktorlar, bu düzeyde bir cıvaya maruz kalmanın beyin işlevleri üzerinde olumsuz tesirler yaratabileceğine dikkat çekerken, Avrupa’da aktivistleri ayağa kaldıran olay sonrasında birçok ülkede konserve balıklarının satışının durdurulması daveti yapıldı.
MARKETLERDEN TOPLATILMAYA BAŞLANDI
İncelenen eserler ortasında en çok İngiltere’de bulunan ton balıklarının yüksek cıva düzeyine sahip olduğu aktarılırken, ada ülkesi bilhassa DSÖ tarafından belirlenen hududun iki katını aşan ton balıklarını marketlerden toplamaya başladı.
Araştırmacılar, hükümetleri bu hususta acil tedbir almaya çağırırken, ortalama bir Avrupalının yılda yaklaşık 25 kutu ton balığı tükettiğine dikkat çekildi.
Tüketici hakları örgütü Foodwatch France’ın CEO’su Karine Jacquemart, hususa ait “Yemek tabaklarımıza aldığımız şey, halk sıhhati için ciddiye alınmayan muazzam bir risk. Daha kollayıcı bir Avrupa standardına sahip olana kadar vazgeçmeyeceğiz” sözlerini kullandı.